Als je echt een verpletterende indruk wilt maken voor het paas dessert of gewoon voor bij de koffie of gewoon voor na de paasdagen of gewoon omdat je er zin in hebt…. of… Eigenlijk kan deze prachtige creatie van Meeta wat mij betreft elke dag van het jaar, maar het kost wel wat tijd, dus hou daar rekening mee als je hem wilt gaan maken.
Fotografie en receptuur: Meeta K Wolff
Meeta en ik zijn momenteel druk met het plannen voor een super evenement voor later dit jaar.. Een evenement waar de aankondiging nog even voor moet wachten, want de laatste puntjes moeten nog op de i worden gezet voor we het wereldkundig kunnen maken, maar het wordt leuk!
- <p>10 vellen filodeeg<br />
- 60 gr boter, gesmolten<br />
- 1/4 tl gemalen kaneel<br />
- 1/4 tl gemalen kardamom<br />
- rasp van 1 sinaasappel<br />
- 1 kaneelstokje<br />
- 4 kardamom peulen, gekneusd<br />
- 1 vanillestokje, in het midden gespleten en de zaadjes eruit geschraapt<br />
- 350 ml melk<br />
- 3 eieren<br />
- 95 gr suiker<br />
- 2 el honing<br />
- 150 gr pistache nootjes, grof gehakt</p>
- <p>Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een bakvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.<br />
- Leg de vellen filodeeg neer en bedek ze met een vochtige doek om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen. Neem een van de vellen en leg die glad neer op je keukenblad, bestrijk hem dan ruim met boter. Rol de zijkanten van het deeg op zoals een rozette. Plaats de rozet in het midden van je bakblik en doe hetzelfde met de overige vellen filo en plaats elke rozet om het midden heen (als je naar de foto kijkt zie je hoe het moet)<br />
- Bestrijk elke rozet weer ruim met boter en bestrooi met de kaneel en cardamom. Bak in de oven voor 25-30 minuten.<br />
- In de tussentijd maak je de custard door de melk, kaneelstok, kardamom peulen en het vanille stokje en de zaadjes in een steelpan te doen en zachtjes aan de kook te brengen op een medium hoog vuur.<br />
- Doe de eieren en suiker in een kom en klop tot een dik lobbig schuim. Giet hier langzaam de warme melk overheen, blijf goed roeren om de temperatuur niet te hoog te laten worden en de eieren niet te laten stollen.<br />
- Verwijder het bakblik van de oven en giet de custard over de bovenkant van het filodeeg heen en besprenkel met de sinaasappel schil. Zet het blik weer terug in de oven en bak dit nog eens voor 30 minuten tot de custard stevig is.<br />
- Haal de pan uit de oven en besprenkel het gebak met honing terwijl het nog heet is en strooi er wat van de gehakte pistache overheen.<br />
- Dit smaakt heerlijk als het nog heet is en vers op de dag dat het is gebakken. Het filodeeg wordt daarna slap en de custard niet langer romig, dus eet het zo snel mogelijk op. Wat meestal geen probleem is!<br />
- Lekker met een dikke vanille saus.</p>
1 comment
Hoewel ik geen fan ben van filodeeg, komt dit recept toch op mijn “to-do-lijstje” , want door de custard wordt het filodeeg natuurlijk lekker zacht, het ziet er prachtig en lekker uit!