In de winter verlang ik altijd naar de zinderende hitte van Spanje. Of ik nu op de droge hoogte van ‘El Sartén’ – een hete hoogvlakte van het Iberisch Schiereiland met de naam ‘de koekenpan’ – sta, of de schelle zon aanschouw vanonder de verkoelende parasol, kijkend naar spelende kinderen in de branding van de zee. En genietend van het goudgele licht van dat zonovergoten strand. Bij winters zoals deze vind ik het prettig om de zon aan tafel te halen; met een simpel Spaans, goudgeel nagerecht: flan.

flan

Foto door © maramorosz – Fotolia.com

Zonovergoten flan
 
Ingredients
 • 6 eieren (liefst van de boer of biologisch)

 • 1 liter biologische volle melk
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • vanille
 • een beetje roomboter om de glazen schaal mee in te vetten

 • Voor de karamelsaus:

 • Suiker (naar keuze) voor de karamel
 • Vanillesuiker
 • Een paar eetlepels water

 • Ter variatie:

 • Kaneel (stokjes)
 • Kardemom
 • Nootmuskaat

Instructions
 1. Klop de eieren 1 voor 1 met de mixer, alle eieren tezamen dan 1 minuut minimaal op hoogste stand. Daarna het blikje gecondenseerde melk toevoegen. Wederom kloppen tot een romig geheel. Daarna de melk erbij, wederom kloppen op hoogste stand liefst.

 2. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

 3. Vet de glazen schaal in. Strooi wat kaneel of nootmuskaat of kardemom op de bodem. Maak van suiker en water en vanillesuiker een karamelsaus, verwarm deze in een pan dat de suiker oplost in het water en karamelliseert. Giet het mengsel in de glazen schaal. (Als je het minder zoet wil hebben, kan je de karamelsaus ook weglaten.)
 4. Klop het eiermelkmengsel nog een minuut op de hoogste stand. Giet het daarna in de ovenschaal. Zet deze in het midden van de oven. Sommige koks kiezen ervoor om dit au bain-marie te verwarmen, ik ben wat luier hierin en laat het mengsel in de schaal tot een puddingachtige substantie verworden. Na 50 minuten checken met een prikker, kijk of er niets aan blijft plakken; daarna de schaal direct uit de oven meteen omdraaien op een mooi bord. Iets af laten koelen. Nog wat nootmuskaat eroverheen raspen of kaneel strooien. Nootmuskaat geeft net even een lekkere ‘bite’ aan dit gerecht. Variëren kan ook met wat kaneel of kardemom.

 5. ¡Qué aproveche!


 

Over Linda

Linda Graanoogst werkte jarenlang voor een Almeerse krant. Ze interviewde honderden (startende) ondernemers en bedrijven. Ook legde deze journalist diverse malen het vuur aan de schenen bij de lokale wethouders/politici en communicatiewoordvoerders van de politie en de gemeente/provincie. Linda blogt ook voor Eetbaar Almere, als onderdeel van www.duurzaamalmere. Ze heeft een voorkeur voor duurzaam, ecologisch en biologisch en kijkt graag net even verder dan haar neus lang is…

Sinds juli 2011 werkt zij als zelfstandig onderneemster. Ze schrijft voor onder andere Rabobank Almere, Almere City Marketing, de gemeente Almere. Voor een aantal (MKB-) bedrijven verzorgde zij succesvolle mediacampagnes en is auteur van "Wees eens positief over Almere, journalisten en (andere) Amsterdammers". Dit artikel was een hit op diverse sociale mediasites en trok binnen een mum van tijd ruim 1.450 unieke bezoekers naar de site opiniestukken.com. @LindaMiriam on Twitter; Blog LindaMiriam.com; Blog duurzaamalmere.nl Eetbaar Almere; Blog The Winddrinker - TedXAmsterdam

Mijn website
Bekijk alle posts