Dit is niet een gerecht wat je even tussendoor gaat maken en er zijn aardig wat stappen te volbrengen voordat je het op tafel kunt zetten, maar dan heb je ook wel wat. Het recept komt van Amina Elshafei, beter bekend als Amina van Masterchef Australie. Jammer dat ze eruit is maar ze heeft ons dan in ieder geval wel met een aantal lekkere en aparte recepten achter gelaten.

We hebben dit gemaakt als onderdeel van onze ‘pressure’ test thuis waar Peter en Mary voor ons hebben bedacht wat we moesten maken en we waren alle vier eigenlijk aangenaam verrast door dit lekkere en frisse gerecht!

En als je dan toch indruk wilt maken tijdens de kerst dan is dit wellicht een goed idee voor een voorgerecht.

gerookte eendeborst filet

Eendeborst filet gerookt met thee

Thee gerookte eendeborst filet met Chinese salade
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 2 personen
Ingredients
DRESSING;
 • - ¼ cup olijfolie
 • - 2 el zwarte thee
 • - 2 el sinaasappelsap
 • - 1 tl bruine bastersuiker
 • - ½ tl gemalen szechuan peper
 • - 1 tl zout

TEA SALT;
 • - 1 el zwarte thee
 • - 1 tl grof zeezout

INGELEGDE RADIJS;
 • - 4 el bruine rijst azijn (in goed gesorteerde toko's verkrijgbaar)
 • - 1 el bruine suiker
 • - 1 tl zout
 • - 3 baby radijs, dun gesneden. Ik kon deze niet vinden dus heb hier normale radijs gebruikt en gewoon dun gesneden. Werkt ook.

SMOKING MIXTURE;
 • - 2 el bruine suiker
 • - 1 cup zwarte thee bladeren
 • - 1 el Szechuan peper, geroosterd en gemalen
 • - 1 tl zout
 • - 1 stuk gember, in vieren gesneden
 • - 3 knoflook tenen, gehalveerd
 • - 1 eendeborst filet met vet er aan

CHINESE SALADE;
 • - 1 cup chanterelle paddestoelen of andere lekkere paddestoelen, gehalveerd en snel gebakken in olijf olie
 • - 1 el bruine rijst azijn
 • - 1 kleine komkommer, zaadlijst verwijderd en dun en diagonaal gesneden
 • - 1 lente ui, diagonaal dun gesneden
 • - 1 rode chili, dun gesneden
 • - 1 groene chili, dun gesneden
 • - ¼ cup koriander blaadjes

Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 180 C.

DRESSING;
 1. Combineer de olijfolie en thee in een klein steelpannetje, zet op laag vuur en laat dit lichtjes pruttelen voor 45 minuten, haal van het vuur, doe door een zeef om de thee te verwijderen en laat afkoelen. Doe de sinaasappelsap, suiker, Szechuan peper en zout in een kom, druppel hier langzaam de thee olijfolie in terwijl je continue klopt tot het een emulsie wordt. Beetje vergelijkbaar met het maken van mayonaise.

THEEZOUT;
 1. Combineer de thee en het grove zout op een bakplaat en bak dit 8-12 minuten of tot de thee crispy is. Doe over naar een vijzel en maal dit tot een fijn poeder.

INGELEGDE RADIJS;
 1. Combineer de azijn, suiker en zout in een smalle steelpan, zet op medium hoog vuur en breng aan de kook. Doe de radijs in een kom, giet hier het azijn mengsel overheen en laat dit 10 minuten intrekken, laat dan uitlekken en zet opzij. Bewaar het uitlek vocht.

EEND;
 1. Voor het roken van de eend leg je een stuk aluminiumfolie op de bodem van een wok. Combineer de suiker, thee, Szechuan peper, zout, gember en de knoflook in een kom en verdeel dit evenredig over het aluminium folie. Zet een bamboo stoommandje in de wok, de de wok af met een deksel en zodra het heet is en begint te roken, leg je de eend in het mandje met het vet aan de bovenkant. Doe de deksel weer terug op de wok en laat dit voor 6-8 minuten roken of tot het gerookt is zoals je wilt.
 2. Doe de gerookte eenden borst met de vette kant naar beneden in een koekenpan op medium hoog vuur en laat dit koken voor ongever 6-8 minuten of tot de huid crispy is geworden. Draai om en bak nog even kort aan de andere kant. Verwijder, laat rusten en snij dan in plakjes.

SALADE;
 1. Voor de salade doe je de paddestoelen in een kom, giet er de azijn overheen, voeg de ingelegde radijs, komkommer, lente-ui, chili en de koriander toe. Mix het allemaal samen.
 2. Om de salade te serveren schep je wat op het bord en rangschik de plakjes eend er omheen. Sprenkel het theezout over de eend heen en serveer met de dressing in ee kommetje erbij.


 

Over Simone

Simone is de hoofdredacteur van de Glazen Vork en in het dagelijks leven werkzaam als (food)fotograaf. Daarnaast heeft ze het succesvolle foodblog Simone's Kitchen en is haar eerste kookboek "Heerlijke Chaos" uitgekomen in september 2016.

Mijn website
Bekijk alle posts