Ik moet het bekennen; ik heb een zwak voor chocola. Dat is waarschijnlijk geen verrassing voor je als je hier wel vaker langs komt voor recepten, maar toch… ik vertel het er maar even bij.
Toen ik het boek van Nanette Booij dan ook in handen kreeg, werd ik al helemaal blij van binnen. De een na de andere heerlijke creatie kwam voor mijn oog voorbij. Zoveel zelfs dat ik moeite had om een keuze te maken uit al dat lekkers!

Cover van het boek

Nanette geraadpleegd via twitter (@zaligzoet) en ze raadde me aan om maar eens te beginnen met het recept voor de moelleux. Dat zijn van die heerlijke chocolade cakejes met vloeibare binnenkant. Ik was een beetje sceptisch of dat nou wel zo’n goed idee was om te maken aangezien het me niet een eenvoudig recept leek. Toch maar gedaan en ik kan niet anders zeggen; wat een heerlijke cakejes!

Lekker zonder toevoegingen maar een beetje ijs of slagroom maakt het natuurlijk wel helemaal af!

Ik heb ze gebakken in een soort van mini tulband vormpjes (zonder gat in het midden) en hoewel ik dus geen gebruik heb gemaakt van een stuk bakpapier op de bodem kwamen ze er zonder mankeren uit.

Het recept geef ik je hieronder. Het boek heeft uiteraard nog veel meer te bieden en begint met een uitleg over de soorten chocola, de geschiedenis en een aantal tips en trucs voor het werken met de verschillende chocolade soorten.

Ik kan je alleen maar aanraden om het boek zelf aan te schaffen zodat je op je gemak alle recepten kunt gaan maken!

Sweet chocolate sins door Nanette Booij

Moelleux van chocolade
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Recipe type: Dessert
Ingredients
 • 6 ramequins of andere ovenvaste potjes

 • bakpapier
 • bakplaat

 • 300 gr pure chocolade, in stukken

 • 75 gr zachte boter
 • 100 gr fijne kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 50 ml slagroom
 • 50 gr bloem
 • snuf zout

Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 200 C en zet de bakplaat er direct in. Vet de vormpjes in met boter. Knip uit het bakpapier cirkels op maat van de bodem van de vormpjes. Leg deze rondjes op de bodem.

 2. omdat mijn vormpjes niet mooi rond waren heb ik ze ingesmeerd met boter en daarna bestoven met bloem. Dit werkt ook prima.
 3. Smelt de chocola au bain marie en laat het iets afkoelen. Klopt vervolgens in een kom de boter met de suiker tot een romige massa. Klop er een voor een de eieren door. Voeg als alle eieren zijn opgenomen de slagroom en het zout toe. Zeef de bloem boven de kom en spatel er voorzichtig doorheen. Spatel er tenslotte de gesmolten, iets afgekoelde chocola doorheen.
 4. Giet het beslag in de vormpjes, zet ze op de voorverwarmde bakplaat en bak ze 12/13 minuten in de oven.
 5. Stort ze direct uit de oven op een bordje. Haal het bakpapier voorzichtig van de onderkant zodat de moelleux niet breekt. Serveer direct.
 6. Lekker met slagroom, creme anglaise of een klein bolletje ijs dat je op de bovenkant legt.


 

Disclaimer: het boek is ter beschikking gesteld door Nanette ten behoeve van een boekreview.

Over Simone

Simone is de hoofdredacteur van de Glazen Vork en in het dagelijks leven werkzaam als (food)fotograaf. Daarnaast heeft ze het succesvolle foodblog Simone's Kitchen en is haar eerste kookboek "Heerlijke Chaos" uitgekomen in september 2016.

Mijn website
Bekijk alle posts