Ik kan me nog de eerste keer herinneren dat ik granaatappel tegenkwam. of eigenlijk kwam ik de granaatappel pitjes tegen. Ik kreeg niet meteen het idee dat je die pitjes zo zou kunnen eten, want je eet tenslotte ook geen appel pitten, toch? Dus ik wist niet goed wat ik met die mooi gekleurde dingen aan moest en liet ze dus liggen. Het heeft best even geduurd voor ik me realiseerde dat die pitjes dus het eigenlijke fruit zijn en dat het geen harde pitten zijn zoals bij een gewone appel, maar eigenlijk kleine omhulsels voor een enorme hoeveelheid sap.

Spelt en granaatappel salade

Sindsdien koop ik granaatappel zodra ik daar de kans toe krijg. ja je kunt ze inderdaad bij de Appie kopen, al gepeld en al, klaar voor gebruik, maar a, is dat veel duurder en b, ik vind de smaak op de een of andere manier ook minder. Ik kocht ze laatst op de markt voor 1,98 per vier stuks. Ik zie dat ze in de supermarkt 1,99 zijn per stuk! Om maar even aan te geven dat je beter op de markt kunt kijken! Het schoonmaken van granaatappel blijft een drama. Al die methodes die ik tot nu heb gezien doen allemaal niet echt wat ze beloven. Ik doe het nu vooral voorzichtig, breek ze open en haal ze eruit. Op zich gaat dat eigenlijk best goed maar het blijft spetteren zoals ik ook vandaag weer ondervond. Leuk zo’n witte muur met rode spetters… 🙂 Maar goed, de salade is superlekker! En gezond!

Spelt salade met rode biet en granaatappel
 
Cook time
Total time
 
<p>De pitjes van 1 granaatappel is eigenlijk net teveel voor deze salade dus doe niet alles erdoor maar voeg de pitjes toe naar smaak.</p>
Author:
Recipe type: Salade
Serves: 1 persoon
Ingredients
 • 75 gr spelt

 • 1 granaatappel
 • ½ gekookt bietje
 • 1 rode grapefruit + ½ grapefruit voor het sap
 • 1 el olijfolie
 • 1 el witte wijn azijn
 • peper
 • zout
 • 2 el pijnboompitjes

Instructions
 1. Kook de spelt voor tien minuten, giet af en laat afkoelen. Haal de pitjes uit de granaatappel en gooi de rest weg. Snijd de dikke schil van de grapefruit rondom weg inclusief de vliesjes. Haal vervolgens de partjes uit de grapefruit zonder het witte vel mee te nemen.

 2. Rooster de pijnboompitjes kort en zet apart.
 3. Rasp de biet grof.

 4. Maak een dressing van het sap van een halve grapefruit, de olijfolie en de witte wijn azijn. Proef en maak op smaak met peper en zout.

 5. Voeg alle ingredienten voor de salade bij elkaar, strooi er de pijnboompitjes overheen en doe de dressing erdoor.


Granaatappel spelt salade

 

Over Simone

Simone is de hoofdredacteur van de Glazen Vork en in het dagelijks leven werkzaam als (food)fotograaf. Daarnaast heeft ze het succesvolle foodblog Simone's Kitchen en is haar eerste kookboek "Heerlijke Chaos" uitgekomen in september 2016.

Mijn website
Bekijk alle posts