Hoewel je shiitake paddestoelen eigenlijk wel het hele jaar door kunt vinden en hoewel dit misschien niet typisch een herfst gerecht is het wel absoluut de moeite waard. je moet misschien even zoeken naar sommige van de ingredienten maar als je een goede toko in de buurt hebt zitten dan kun je het meeste vinden. Voor een aantal dingen heb ik een mogelijk alternatief gegeven.

Dumplings maken

De wonton wrappers kun je ook meestal vinden in de diepvries bij een toko. Hou wel even rekening mee dat ze moeten ontdooien. Het is niet zo als bij een pakje bladerdeeg waar je er eentje uit kunt halen om te ontdooien. Bij dumplings kun je ze echt niet van elkaar los halen om te laten ontdooien. althans ik heb nog niet een dergelijk pakje gevonden, maar goed; eenmaal ontdooid zijn we nog wel even goed te houden in de koelkast en je kunt ze natuurlijk met oneindig veel andere lekkere dingen vullen dus dat moet toch wel lukken!

Het vouwen is niet zo moeilijk als je eenmaal de slag te pakken hebt. Ik heb even gezocht naar een goed filmpje op Youtube maar eigenlijk niet kunnen vinden… Vandaar mijn lekker amateuristische videootje.. 😉 Ik had natuurlijk net weer geen dumplings in de vriezer liggen dus vandaar dat ik gebruik heb gemaakt van een stukje bladerdeeg, maar het principe blijft hetzelfde. Zoals je ziet is mijn methode vrij simpel en niet zo netjes als de prachtige exemplaren die ik soms zie, maar wel snel en ziet er toch wel aardig uit?

 

Mijn dumpling.. 😉

Shiitake dumplings met gember en shiitake bouillon
 
Prep time
Cook time
Total time
 
<p>Mogelijke alternatieven voor de genoemde ingredienten:<br /> Galangal - je kunt hier ook gember gebruiken<br /> Shaoxing rijst wijn - sherry kun je hier gebruiken<br /> Chinese zwarte azijn - een milde balsamic azijn zou je hier misschien kunnen gebruiken hoewel het natuurlijk niet hetzelfde is. Als je geen balsamic hebt gebruik dan een gewone goede azijn.<br /> Gedroogde Shiitake - deze zijn wellicht lastig te vinden maar zijn eigenlijk wel essentieel voor de smaak van de bouillon. Kun je het niet vinden gebruik dan een andere soort gedroogde paddestoel (zoals bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood)</p>
Author:
Serves: 4-6 personen
Ingredients
 • 1 liter kippen bouillon

 • 500 ml water
 • 10 cm gember (gepeld en fijn gesneden)
 • 3 tenen knoflook, licht geplet
 • 50 gr gedroogde shiitake paddestoelen
 • 1 el Chinese rijst wijn (Shaoxing)
 • 1 el suiker
 • 100 gr verse shiitake paddestoelen
 • verse kruiden voor decoratie
 • rode chili, om te serveren

 • CHAMPIGNONS EN GEMBER DUMPLINGS

 • 1 el arachide olie
 • 400 gr gemengde Aziatische paddestoelen
 • 2 cm galangal, gepeld en gesneden
 • 1 rode chili, gesneden
 • 3 tenen knoflook, geplet
 • 1 el soja saus
 • 1 el Chinese zwarte azijn (Chinkiang)
 • 2 el oestersaus
 • ¼ cup koriander vers, gesneden
 • 24 wonton wrappers

Instructions
 1. Om de dumplings te maken, verhit je de olie in een anti aanbakpan op hoog vuur. Voeg de champignons, galangal, chili en knoflook toe en bak dit voor 2 minuten. Voeg de sojasaus, azijn en oestersaus toe en bak nog eens 2 minuten. Verwijder van het vuur en roer de koriander erdoor. Zet apart om volledig af te laten koelen.

 2. Leg de wonton wrappers op een schoon werkoppervlak bestrooit met rijst bloem en smeer de randjes van de wonton in met een beetje water. Doe 2 tl van het champignon mengsel op het centrum van elke wonton wrapper en vouw ze dicht. Dek af en zet opzij.
 3. Doe de bouillon, water, gember, knoflook, gedroogde shiitake paddestoelen, rijstwijn en suiker in een steelpan op hoog vuur en breng aan de kook.
 4. Zet het vuur lager en kook voor 15 minuten. Haal de bouillon door een zeef en giet weer terug in de pan. Verhoog het vuur tot medium, voeg de dumplings toe en de verse shiitake paddestoelen en kook voor ongeveer 3-4 minuten of tot de wontons transparant zijn.
 5. Doe in een soepkom en strooi er de kruiden en de rode chili overheen.


 

Mijn dumpling

Over Simone

Simone is de hoofdredacteur van de Glazen Vork en in het dagelijks leven werkzaam als (food)fotograaf. Daarnaast heeft ze het succesvolle foodblog Simone's Kitchen en is haar eerste kookboek "Heerlijke Chaos" uitgekomen in september 2016.

Mijn website
Bekijk alle posts