Hmmm, als ik naar de foto’s kijk van deze beauty loopt het water me alweer letterlijk in de mond. Ik had nog gedroogde cranberries liggen en een kilo (!) hazelnoten dus het was tijd om er iets lekkers mee te maken… En deze heerlijke tulband is het resultaat geworden!

Chocolade tulband

Chocolade tulband met cranberries, hazelnoten en sinaasappel

Chocolade hazelnoot cranberry tulband
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ingredients
  • 3 eieren

  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl vanille extract
  • 1,5 cup bloem
  • ½ cup cacao poeder
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baksoda
  • ¼ tl zout
  • 170 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 170 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1 cup cranberries, gehakt
  • 1 cup hazelnoten, geroosterd en gehakt
  • ⅓ cup sinaasappelsap

  • Voor de ganache;

  • 250 gr pure chocola
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl kaneel, optioneel
  • 1 tl cardamom poeder, optioneel

Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 190 C. Vet een tulband vorm in met boter en bestrooi met bloem. Klop het overtollige bloem er weer uit.

  2. Doe de eieren, yoghurt en vanille in een maatbeker en klop dit licht door. Doe de bloem, cacao poeder, bakpoeder, baking soda en zout in een medium maat kom.
  3. Doe de boter en de suikers bij elkaar in een grote mengkom en klop dit met een electrische mixer of standmixer op medium snelheid luchtig, ongeveer 3 minuten.
  4. Met de mixer op medium snelheid giet je het eimengsel in de kom en een langzame stroom, haal af en toe het deeg even van de zijkanten van de kom weg met een spatel.
  5. Zet de mixer op de laagste stand en doe beetje bij beetje het bloemmengsel erbij, een halve cup per keer en schraap na elke toevoeging even langs de zijkanten. Zodra alles goed gemengd is, doe je de cranberries, hazelnoten en de sinaasappelsap erbij en roer dit om tot het gemengd is. Niet langer blijven doorroeren.
  6. Doe het beslag in de tulband vorm en strijk de top glad met een spatel. Bak de tulband tot hij stevig is en een houten prikker er schoon uitkomt. Ongeveer 55 minuten.
  7. Laat de cake afkoelen in de vorm voor ongeveer 5 minuten voor je hem stort en verder laat afkoelen op een cakerek.
  8. Zorg dat hij volledig is afgekoeld voor je de ganache erop doet!

  9. Voor de ganache verhit je de slagroom in een steelpan tot net onder het kookpunt. Brokkel de chocola in stukjes en voeg de kaneel en kardamom eraan toe. Giet de hete slagroom over de chocola heen en blijf roeren tot alles is gesmolten.

  10. De ganache zal nog te dun zijn om meteen te gebruiken dus laat hem afkoelen tot hij dik genoeg is om erover heen te gieten. Bestrooi eventueel met nog wat stukjes gehakte hazelnoot.


 

Over Simone

Simone is de hoofdredacteur van de Glazen Vork en in het dagelijks leven werkzaam als (food)fotograaf. Daarnaast heeft ze het succesvolle foodblog Simone's Kitchen en is haar eerste kookboek "Heerlijke Chaos" uitgekomen in september 2016.

Mijn website
Bekijk alle posts