Tja, Soma noemde dit gerecht Indian Spiced Crash Potatoes en ik vind een letterlijke vertaling nou ook niet echt lekker overkomen dus vandaar dan toch maar Indiaase aardappel. Nieuwe aardappeltjes zijn hier het lekkerste bij, ook omdat je de schil opeet dus het is lekker als je geen oude schil hebt!

Het recept gebruikt een typische Indiase specerij namelijk ajowan zaad of carom seeds zoals het in het Engels heet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier ook nog nooit van heb gehoord dus ik moest het ook opzoeken. Het schijnt iets te lijken op tijm, dus wellicht kun je het vervangen voor tijm mocht je deze specerij niet kunnen vinden. Kun je het wel vinden dan hoor ik graag waar! Ik word nu wel heel nieuwsgierig namelijk… 🙂

Indiaase aardappel
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Serves: 4
Ingredients
 • 8-10 kleine rode aardappels

 • 2 el olie
 • afgestreken ¼ tl ajowan zaad
 • rode chili vlokken naar smaak
 • zout naar smaak
 • ¼ tl kurkuma
 • ½ tl chaat masala
 • rode chili poeder naar smaak
 • verse koriander for garnering
 • citroensap, optioneel

Instructions
 1. Was de aardappels goed. Je kunt de schil eraf halen als je dit wilt of als je oudere aardappels hebt.

 2. Kook de aardappels in zijn geheel in gezouten water tot ze net gaar zijn als je ze met een vork inprikt. Je wilt niet dat ze te zacht zijn en uit elkaar vallen!
 3. Giet af en laat volledig afkoelen.
 4. Verhit 1 eetlepel olie in een pan die groot genoeg is om alle aardappels in een laag te kunnen bevatten. Voeg de ajowan zden toe, zodra deze beginnen te sissen en gaan ruiken, doe je de aardappels in een enkele laag in de pan. Verminder het vuur en druk de aardappels voorzichtig plat met een vork. Het ziet er beter uit als de aardappels net zijn plat gedrukt en niet uit elkaar vallen. Op de foto's van Soma is dat niet helemaal geval omdat ze diverse formaten van aardappels had.
 5. In een smal kommetje combineer je het zout, chili poeder, rode chili vlokken, kurkuma en de chaat masala.
 6. Sprenkel de rest van de olie en de helft van de specerijen die je bij elkaar hebt gedaan over de geplette aardappels. Bak dit voor ongeveer 2 minuten en draai ze dan voorzichtig om. Doe nu de andere helft van de specerijen over de aardappels en bak dit voor nog eens 2-4 minuten of tot de aardappels lichtbruin en krokant worden. Pas de baktijd aan naar gelang jouw eigen smaak.


 

Over Soma

Soma is oorspronkelijk van Indiase afkomst en dat is duidelijk terug te zien in de heerlijke authentieke recepten die ze met ons deelt. Recepten die soms zijn overgegaan van generatie op generatie en met recht de authenthieke Indiase keuken zijn. Soma woont samen met haar man Arjun en twee dochters in Texas, US, waar ze samen regelmatig in de keuken zijn te vinden.

Mijn website
Bekijk alle posts