Nou vertel me maar… wanneer is de laatste keer dat jij hete bliksem hebt gegeten? Of misschien heb je het wel nooit gegeten. Van alle stamppotten die ons kleine landje rijk is, hoor ik het minste over Hete Bliksem. En dat is eigenlijk vreemd want het is gewoon een lekker gerecht en zeker als je het een beetje ‘opleukt’ zoals deze variant.Bovendien vind ik het een van de weinige stamppotten die ook goed in de lente kunnen!

Tekst en fotografie : Simone van den Berg

Hete bliksem

Hete bliksem

Heel lang geleden, toen ik nog in de verpleging zat (we hebben het over 1982-1983) woonde ik een zusterflat samen met een flink aantal meiden, waarvan er nog steeds een aantal goede vriendinnen zijn. Al vrij snel gingen drie van ons samen koken en om wat voor reden dan ook, stond hete bliksem redelijk vaak bij ons op het menu. We hadden natuurlijk ook absoluut geen ruimte om te koken. De keuken in de zusterflat bestond uit 2 vierkante meter en een electrisch kookplaatje met 2 pitten dus we moesten creatief zijn. Hete bliksem was snel lekker en met een gebakken kaasplak een volledige maaltijd (misschien niet volgens de schijf van 5 maar toch)

appels, kaneel en aardappel!

Appels, kaneel en ardappel!

De kaasplak werd steevast gebakken met sesamzaadjes eromheen wat het een lekkere smaak en een krokant laagje geven. Het was al zo lang geleden dat ik dit gemaakt had dat ik even vergat dat het vuur wat hoger moet voor een mooi bruin laagje, vandaar dat de kaasplak er wat minder bruin uitziet als zou moeten! Nou ja lekker was het alsnog!

Hete bliksem - ouderwets lekker
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 2
Ingredients
 • 250 gr appel

 • 250 gr aardappel
 • 1 kaneel stokje
 • maple syrup of honing
 • gemalen kaneel
 • 4 plakken ontbijtspek
 • 200 gr kaas (plat stuk)
 • zout
 • 1 ei
 • 50 gr sesam zaadjes

Instructions
 1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke blokken en doe hetzelfde met de appels. Zet de aardappels op in kokend water met zout en laat ze ongeveer 7-10 minuten koken voor je de appels erbij doet. Voeg het kaneelstokje ook toe. Laat doorkoken voor nog eens 10 minuten tot beiden gaar genoeg zijn. Ik hou ervan als er nog wat bite in zit maar pas dit aan naar je eigen voorkeur.

 2. In de tussentijd bak je de ontbijtspek bruin en krokant en laat even uitlekken op keukenpapier. Doe de extra plakjes appel met wat boter in een pan en voeg hier honing of maple syrup aan toe en wat kaneel en laat dit zachtjes stoven tot de appel zacht is.
 3. Zet een bordje klaar met een geklopt ei erop en een ernaast met de sesamzaadjes.
 4. Snij je kaasplak in een hanteerbaar formaat en verwijder eventuele korsten.
 5. Doop je kaasplak eerst in het ei en haal het vervolgens door de sesamzaadjes.
 6. Verwarm een (anti aanbak) koekenpan op hoog vuur met olie tot goed heet. Doe de kaasplak erin en bak tot de sesamzaadjes bruin zijn. Dit moet snel gebeuren anders smelt de kaas volledig in de pan en wordt het een bende. Draai om en bak de andere kant.
 7. Giet de appels en aardappels af en maak er een stamppot van door ze te pureren met een stamper. Proef even en voeg wat kaneel en/of zout toe indien nodig. En verwijder natuurlijk het kaneelstokje voor je gaat pureren.
 8. Serveer de stamppot samen met het uitgebakken spek, de gecarameliseerde appels en de gebakken kaasplak.


 

Over Simone

Simone is de hoofdredacteur van de Glazen Vork en in het dagelijks leven werkzaam als (food)fotograaf. Daarnaast heeft ze het succesvolle foodblog Simone's Kitchen en is haar eerste kookboek "Heerlijke Chaos" uitgekomen in september 2016.

Mijn website
Bekijk alle posts