Ik ben gek op peulvruchten. Alle peulvruchten eigenlijk wel. Altijd al geweest ook. Mijn moeder – die niet altijd even avontuurlijk was in de keuken – maakte regelmatig bruine bonen met piccalilly of een lekkere chili con carne. Eenvoudig, lekker en een ideale eenpansmaaltijd. Sinds die tijd zijn er vele soorten peulvruchten bij gekomen. Ik kan me althans niet herinneren dat je vroeger adukiboontjes, mungboontjes of zelfs kikkererwten kon krijgen! Puy linzen heb ik een paar jaar geleden voor het eerst gegeten in Puy-en-Velay in Frankrijk, naar het schijnt de herkomst van de puy linzen. Inmiddels kun je deze lekkere linzen ook gewoon in Nederland komen. Ik weet niet zeker of de gemiddelde supermarkt ze heeft maar onze biologische winkel heeft ze wel. Moet binnenkort weer nieuwe halen want ze zijn bijna op! Dit recept maakt gebruikt van puy linzen en couscous en is super gezond.

Echt snel is het niet, want de linzen moeten 30 minuten koken, dan moet alles nog afkoelen en voor je er van kunt smullen ben je al zo een uurtje of wat verder. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon vast maken voor de volgende dag! Of net als ik eerst een foto gaan zitten maken en tegen de tijd dat je klaar bent is de salade dat ook.. 🙂

Tekst en foto’s : Simone van den Berg

Mediterraanse couscous met linzen
 
Prep time
Cook time
Total time
 
<p>Deze salade is het lekkerste als je de smaken even de tijd geeft om in te trekken. Maak dit bij voorkeur dus een paar uur van tevoren of een dag van tevoren</p>
Author:
Ingredients
 • 1 cup puy linzen of bruine linzen

 • 3 eetlepels witte wijn azijn
 • 1¼ cup water
 • 1 cup couscous
 • ½ theelepel zout
 • ¼ cup olijfolie
 • 1 grote teen knoflook, tot een pasta gewreven met een ¼ theelepel zout
 • ½ cup fijn gehakte munt blaadjes
 • 1 handjevol rucola, gewassen en gesneden
 • 2 cups kers tomaatjes, gehalveerd
 • 100 gr verkruimende feta

Instructions
 1. In een smal steelpannetje zet je de linzen op met water. Laat het water ongeveer 5 cm boven de linzen uitkomen en check het ook tijdens het koken af en toe of er nog water in de pan zit. Zorg dat de linzen gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Ongeveer 20 minuten. laat ze goed uitlekken. Doe de warme linzen in een kom en schep hier 1 eetlepel witte wijn azijn bij, roer om en laat goed afkoelen. Roer af en toe om.

 2. In een kom doe je de couscous en giet hier kokend water bij. Dek af en laat ongeveer 4-5 minuten staan. Gebruik een vork om de couscous hierna even door te roeren, doe er 1 eetlepel olijfolie doorheen en laat ook dit afkoelen.
 3. In een ander kommetje doe je de knoflook pasta, de resterende 3 eetlepels olijfolie en de 2 eetlepels witte wijn azijn erdoor, zout en peper en roer dit goed door.
 4. Roer dit door de afgekoelde couscous samen met de linzen. Laat dit minimaal 3 uur afkoelen, of tot 24 uur van tevoren.
 5. Vlak voordat je gaat serveren roer je de overige ingredienten erdoor en breng op smaak met zout en peper.


 

Over Simone

Simone is de hoofdredacteur van de Glazen Vork en in het dagelijks leven werkzaam als (food)fotograaf. Daarnaast heeft ze het succesvolle foodblog Simone's Kitchen en is haar eerste kookboek "Heerlijke Chaos" uitgekomen in september 2016.

Mijn website
Bekijk alle posts