Aardpeer

Het knobbelige ding dat ik in mijn handen houdt ziet eruit als een soort gember. Het lijkt wat donkerder van kleur en het heeft… nou ja, het heeft een soort haren. Ik ruik eraan. Niets. Ik bijt erin. Beetje aardappelig.

Vergeten groenten; het lijkt vandaag de dag een beetje alsof vergeten groenten het nieuwe modeverschijnsel zijn. Elk zichzelf respecterend restaurant heeft wel een ‘vergeten groente’ op het menu staan. Pastinaak, oerwortelen, aardpeer, postelein, melde. Tot voor kort wist niemand meer wat dat waren, maar begin nu over pastinaak en iedereen heeft een mening hoe zo’n ding eruit hoort te zien. Wat je ermee doen moet, dat is een heel ander verhaal.

Het knobbelige wortelstuk dat ik voor me heb is er ook zo een. Luistert naar de naam aardpeer, topinamboer of Jerusalem Artisjok. De smaak is iets zoetig en lijkt een beetje op pastinaak vind ik persoonlijk. Sommigen zeggen dat de smaak op artisjok lijkt maar als niet liefhebber van artisjok kan ik daar niet over oordelen.

Het is ook zeker niet zo dat je in de gemiddelde supermarkt kans hebt om een aardpeer tegen het lijf te lopen. Neuh… daarvoor moet je echt wat verder zoeken. Ik vond de mijne uiteindelijk bij de Lindenhoff in Baambrugge. Zag ze liggen, nam ze mee, had geen idee wat het was. Om heel eerlijk te zijn; ik dacht dat het galangal was (Galangal is Thaise gember)!
Bij thuiskomst er wat internet pagina’s op open geslagen en bleek ik toch een aardpeer gekocht te hebben. Maar de vraag is natuurlijk; wat kun je nou allemaal voor lekkers maken met dit stukje ‘vergeten groente’?

Verrassend genoeg is dit – redelijk neutraal smakende worteltje – behoorlijk veelzijdig. Je kunt er een soep van maken, het is goed te combineren met aardappel, worteltjes, vis en noten. Je kunt er mee wokken, je kunt het frituren of bakken in een koekenpan. En heel vers kun je ze zelfs rauw eten. Dan wel heel dun gesneden graag.

Als je besluit op zoek te gaan naar de aardpeer, laat je dan niet van de wijs brengen door de vele vormen en formaten die je tegen kunt komen, want het zijn grillig gevormde wortels, soms roze, soms wit en soms lichtbruin. Soms zien ze eruit als een aardappel met dunne worteltjes en soms als een Thaise gember.

Zolang dit familielid van de zonnebloem niet overal verkrijgbaar is zal het voorlopig nog wel even een vergeten groente blijven. Jammer want ik vind het meer dan de moeite waard.
Aardpeer is een echte wintergroente en (moeilijk) verkrijgbaar van oktober t/m maart.

Over Simone

Simone is de hoofdredacteur van de Glazen Vork en in het dagelijks leven werkzaam als (food)fotograaf. Daarnaast heeft ze het succesvolle foodblog Simone's Kitchen en is haar eerste kookboek "Heerlijke Chaos" uitgekomen in september 2016.

Mijn website
Bekijk alle posts