Deze geweldige taart is een genot om te maken en nog fijner om te eten. Heel erg luchtig maar toch rijk in smaak, de ideale verrassing voor iedereen die van citrus smaken houdt!

Tekst en Foto’s : Jamie  Schler

Jamie-lime3

Dit recept bestaat uit een aantal onderdelen die hieronder allemaal uitgelegd worden.

Limoen creme taart
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Luchtig maar vol van smaak is dit een heerlijk dessert voor iedereen die van citroen houdt!
Author:
Recipe type: Dessert
Serves: 8
Ingredients
 • 1 voorgebakken zoete amandel korstdeeg
 • 375 ml limoencurd, ongeveer, maar proef dit goed
 • 250 ml slagroom, gekoeld
 • LIME/LIMOEN CURD
 • 6 eetlepels ongezouten boter
 • 3 grote eieren, roer om te mengen
 • kop suiker
 • cup limoensap (4 – 6 limoenen)
 • Schil van 1-2 limoenen
 • ZOETE AMANDEL KORSTDEEG
 • 175 gr bloem
 • 50 gram suiker
 • 45 tot 50 g fijn gemalen amandel of hazelnoten
 • 100 grams ongezouten boter, in blokjes
 • 1 groot ei, licht geklopt
Instructions
 1. Zorg dat je twee hele schone jampotten klaar hebt om te gebruiken.
 2. LIMOENCURD
 3. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag tot medium hoog vuur. Roer hier de suiker, het limoensap, de limoenschil en de licht geklopte eieren door.
 4. Blijf kloppen terwijl het mengsel kookt en iets indikt tot ongeveer custard dikte. Dit duurt als het goed is maar een paar minuten en de custard moet een laagje vormen op een lepel als je dit checkt.
 5. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur voor je het in de schone jampotten giet. Laat in de koelkast verder afkoelen voor je het gebruikt.
 6. AMANDEL KORSTDEEG
 7. Doe de bloem, suiker en gemalen amandelen in een ruime kom of op een stuk schoon aanrecht. Gebruik alleen je vingertoppen en duimen om de boter door de droge ingredienten te mengen tot het lijkt op nat zand en er geen grote stukken boter meer inzitten.
 8. Roer met een vork de licht geslagen eieren erdoor tot de droge ingredienten vochtig zijn en het deeg samen begint te hangen.
 9. Maak een bal van het deeg en plaats op een licht met bloem bestoven oppervlak. Gebruik makend van de bal van je hand, veeg je het deeg beetje bij beetje, cm voor cm in de tafel weg van je in snelle, harde vegen om te zorgen dat alle boter goed in het deeg is vermengd.
 10. Schraap al het deeg samen, doe opnieuw bloem op het oppervlak en kneed snel werkend tot een glad homogeen deeg. Doe de bal deeg in plastic en laat het voor 15 tot 30 minuten rusten in de koelkast tot het stevig genoeg is om uit te rollen zonder dat het aan de deegroller blijft plakken.
 11. Beboter een taartvorm of een bakplaat ongeveer 25 centimeter in diameter en 4 cm diep. Bestrooi met wat bloem en schud het overtollige bloem eruit. Omdat de vulling niet gebakken wordt, alleen het deeg wordt gebakken, maakt het niet zoveel uit wat de maat is van de vorm. Je kunt ook kleinere taartjes maken als je dat wilt.
 12. Op een licht met bloem bestrooid oppervlak, rol je het deeg uit tot je een diameter hebt die groot genoeg is om de bodem van je vorm te bekleden plus de zijkanten. Leg het deeg voorzichtig op je deegroller en rol het weer uit boven je taartvorm.
 13. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en druk aan alle kanten aan zodat het goed in de vorm past. Haal overtollig deeg weg. Bedek weer met plastic folie en laat nog minimaal 30 minuten in de koelkast staan.
 14. Verwarm de oven intussen voor tot 190°C
 15. Verwijder het gekoelde deeg van de koelkast en verwijder het plastic. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en gebruik bakbonen of ongekookte rijst of gedroogde peulvruchten om het deeg naar beneden te houden terwijl de bodem in de oven gaar wordt. Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 6 tot 8 minuten, haal dan de bodem weer uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakbonen. Zet weer terug in de oven en bak het nog ongeveer 10 minuten of tot de bodem mooi goudbruin is geworden en de randen lichtbruin zijn gekleurd. Check om te kijken of de onderkant ook mooi bruin is. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen op een cakerek voor je het vult.
 16. Klop de slagroom stijf met een mixer tot je stijve pieken hebt als je de kloppers eruit haalt. Voeg de gekoelde limoencurd toe, ongeveer een halve kop tegelijk en blijf kloppen tot de limoencurd goed is opgenomen in de slagroom en de uiteindelijke room is dik en luchtig.
 17. Schep het limoenroom mengsel voorzichtig in de afgekoelde vorm en verspreid egaal over de bodem. Laat het minimaal een uur in de koelkast staan voor serveren.
 18. Vlak voor het serveren, decoreer met verse frambozen of aardbeien.

Over Jamie

Jamie Schler is een Amerikaanse die getrouwd is met een Fransman en heeft gewoond in New York, Milaan, Parijs en momenteel in Nantes, Frankrijk. Behalve freelance schrijfster (onder andere voor The Huffington Post, The rambling epicure) maakt Jamie ook prachtige foto's, is ze organisator van het evenement (foodwriting, styling en fotografie) Plate2Page en wordt ze regelmatig gevraagd als spreekster bij evenementen zoals o.a. Foodblogger Connect in Engeland en recent nog in Zuid Afrika. Behalve schrijven, fotograferen en het geven van inspirerende workshops is deze duizendpoot ook nog eens een fantastische kokkin! Geniet van haar recepten!

Mijn website
Bekijk alle posts