Alleen bij de titel van dit dessert van Jamie’s hand loopt het water me al in de mond. Overheerlijke, chocolade cake met olijfolie, maplesyrup en niet te vergeten een frambozen coulis… En wie houdt er nu niet van chocola? Het oorspronkelijke recept voor deze heerlijke taart komt uit het boek The Modern Vegetarian Kitchen door Peter Berley. Door het gebruik van olijfolie en geen boter is deze cake iets gezonder als een ‘standaard’ chocolade cake.

Tekst en foto’s: Jamie Schler

Chocolade cake met olijfolie en maple syrup
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Donker en vochtig zoals een goede chocolade cake moet zijn. Jamie doet de cake soms zelfs wat minder lang in de oven om hem nog net wat vochtiger aan de binnenkant te maken
Author:
Recipe type: Dessert
Serves: 8
Ingredients
 • 1 cup volkoren tarwe bloem
 • 1 cup bloem
 • cup ongezoet cacao poeder
 • 2 theelepels baking powder
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel gemalen kaneel
 • theelepel zout
 • 1 ½ cups pure maple siroop
 • 1 cup water
 • cup pure olijf olie (kan eventueel vervangen worden door een ½ cup gesmolten boter)
 • 2 theelepels vanille-extract
 • 1 theelepel appelazijn
Instructions
 1. Verwarm de oven voor tot 180C. Vet een ronde cakevorm van 23 cm doorsnede (5 cm hoog) in en leg bakpapier op de bodem. Beboter ook dit lichtjes en sprenkel wat bloem op de bodem en zijkanten. Schud het overtollige bloem eruit.
 2. In een grote kom, zeef je de bloemsoorten, cacao, baking powder en bakingsoda samen met de kaneel en het zout. Mix om het te mengen.
 3. In een aparte kom, combineer je de maple syrup, water, vanille, appelazijn en olijfolie. Mix het goed met garde.
 4. Nu is het alleen nog zaak om de droge en de natte ingredienten met elkaar te vermengen. Je kunt dit doen met een garden, een houten lepel of een handmixer. Jamie geeft hier de voorkeur aan een garde.
 5. Het makkelijkste om dit te doen zonder dat alle droge ingredienten over je hele keuken heen spatten is om een holletje te maken in het midden van je droge ingredienten.
 6. Giet ongeveer een kwart van de vloeistoffen in dit hol, en met kleine cirkelbeweging klop je de vloeistof met net genoeg van de droge ingrdienten tot je een dik, glad beslag hebt in het midden.
 7. Voeg meer van de vloeistof toe en herhaal dit tot je uiteindelijk een mooi glad beslag overhoudt.
 8. Giet het beslag in je bakvorm en bak dit in de oven tot het midden van je cake net stevig is als je die aanraakt, ongeveer 25-30 minuten, afhankelijk van je oven en afhankelijk van hoe stevig je de cake wilt hebben.
 9. Verwijder de cake uit de oven en zet op een cakerek. Laat hem hier in de vorm afkoelen voor ongeveer 20 minuten. Snij dan met een mes langs de randen om hem los te maken en zet hem dan op zijn kop op het afkoelrek, maak het los en pel het bakpapier er voorzichtig af. Laat volledig afkoelen voor je het op een serveerplateau zet.
Notes
Frambozen coulis 2 cups frambozen, vers of bevroren (ontdooid) 2 eetlepels maple syrup ½ theelepel vanille extract Pureer de frambozen in een blender of met een staafmixer en haal dan door een zeef om de zaadjes te verwijderen. Roer de maple syrup en vanille erdoor.

 

Over Jamie

Jamie Schler is een Amerikaanse die getrouwd is met een Fransman en heeft gewoond in New York, Milaan, Parijs en momenteel in Nantes, Frankrijk. Behalve freelance schrijfster (onder andere voor The Huffington Post, The rambling epicure) maakt Jamie ook prachtige foto's, is ze organisator van het evenement (foodwriting, styling en fotografie) Plate2Page en wordt ze regelmatig gevraagd als spreekster bij evenementen zoals o.a. Foodblogger Connect in Engeland en recent nog in Zuid Afrika. Behalve schrijven, fotograferen en het geven van inspirerende workshops is deze duizendpoot ook nog eens een fantastische kokkin! Geniet van haar recepten!

Mijn website
Bekijk alle posts